Aanstaande zondag 8 mei is het weer zover: Moederdag! Op deze dag worden alle moeders in het zonnetje gezet ter ere van het moederschap.
Bloemen zijn nog altijd het meest favoriete Moederdagcadeau om cadeau te geven, met een bosje rozen als absolute nummer 1.
Maar ook een gemengd boeket bloemen is zeer populair, vooral een combinatie van gerbera’s, tulpen en rozen.
Daar wordt toch iedere moeder blij van!

Moederdag wordt in Nederland en België al sinds 1925 gevierd en is daarmee een echte traditie. Maar hoe is Moederdag ontstaan?
En viert men deze dag in andere landen ook in dezelfde periode? Lees hieronder alle leuke nieuwtjes en historische feiten over Moederdag.  

Wist je dat?

Moederdag zoals wij die nu kennen in Amerika is ontstaan?

Moederdag zoals wij die nu kennen in Amerika is ontstaan

De oorsprong van Moederdag begint bij Anna Jarvis uit West Virginia, die zelf nooit getrouwd is geweest en ook geen kinderen had. Om het verlies van meerdere kinderen van haar moeder te verzachten, zette Anna zich in om andere mensen te helpen.

Op de sterfdag van haar moeder, de tweede zondag in mei in 1906, besloot zij om haar eigen moeder en alle andere moeders te eren voor hun verdiensten. Anna deelde sinds die tijd aan alle moeders anjers uit in de kerk en maakte zich sterk om overal ter wereld moeders te eren. Dat lukte, want in 1914 werd in Amerika elke tweede zondag van mei uitroepen tot nationale feestdag: ‘Mother’s Day’.

Na de WO I verspreidde Moederdag zich over de rest van de wereld en in Nederland werd rond 1925 voor het eerst Moederdag gevierd.

Moederdag in Nederland altijd op de tweede zondag in mei valt?

Tweede zondag in mei

Dit is de reden waarom Moederdag in Nederland nooit ieder jaar op precies dezelfde datum wordt gevierd. Zo valt Moederdag dit jaar op zondag 8 mei, maar in 2017 pas op 14 mei en in 2018 op 13 mei.

Maar niet in elk land in Europa houden ze dezelfde periode aan om Moederdag te vieren. Zo valt Moederdag in Engeland altijd op de zondag drie weken voor Pasen en in Spanje viert men deze dag op de eerste zondag van mei. In Frankrijk valt Moederdag op de laatste zondag in mei. Zo heeft ieder land weer eigen gebruiken en tradities rondom Moederdag.

Ruim 86% van de mensen met Moederdag een bloemetje geeft?

Ruim 86%  van de mensen met Moederdag een bloemetje geeft

Bloemen zijn nog altijd zeer populair om tijdens Moederdag cadeau te doen. Ook krijgen veel moeders een ontbijt op bed en worden vervelende huishoudelijke taken uit handen genomen. Naast het geven van bloemen zijn ook toilet artikelen en woon- en keuken accessoires erg geliefd als Moederdagcadeau.

Amerika zelfs een speciale Schoonmoederdag heeft?

Amerika zelfs een speciale Schoonmoederdag heeft?

Sinds 2002 wordt er in Amerika jaarlijks op de vierde zondag van oktober Schoonmoederdag gevierd. Bloemen zijn ook op deze dag erg geschikt om cadeau te geven aan schoonmoeders. In Nederland en België is er echter op dit moment nog weinig animo voor deze speciale Schoonmoederdag. Wellicht iets voor de toekomst?